Blog · April 11, 2023

HMB

Boostujte svoje mišiće uz HMB – novi dodatak ishrani!

Beta-hidroksi-beta-metilbutirat (HMB) je suplement koji se koristi za povećanje snage mišića, mišićne hipertrofije i poboljšanje oporavka nakon fizičke aktivnosti. HMB je derivat aminokiseline leucina, koja se može naći u hrani kao što su meso, riba, jaja i mlečni proizvodi.

HMB se može uzimati u različitim oblicima, uključujući kalcijum-sol i slobodnu kiselinu. Studije su pokazale da slobodna kiselina HMB ima veći potencijal za efikasnost u treniranim i netreniranim populacijama od kalcijum-sol forme.

Jedan od glavnih razloga zašto se HMB koristi kao dodatak ishrani jeste zbog njegovog sposobnosti da stimuliše sintezu mišićnih proteina i minimizira razgradnju mišića. To znači da HMB može pomoći u izgradnji i održavanju mišićne mase.

Iako postoji dosta studija koje podržavaju prednosti HMB suplementacije, još uvek nije potpuno dokazano da je HMB zaista efikasan. Mnoge studije su imale metodološke nedostatke, uključujući različite formulacije, trajanje suplementacije i populacije koje su učestvovale u studiji.

Ipak, nedavna istraživanja su pokazala da HMB može biti efikasan u održavanju mišićne mase i smanjenju upalnog odgovora nakon intenzivnog treninga. To sugerira da bi HMB mogao biti koristan dodatak ishrani za ljude koji se bave fizičkom aktivnošću, posebno onima koji se intenzivno bave vežbanjem.

Uz to, HMB se smatra sigurnim dodatkom ishrani i nema poznatih nuspojava kada se uzima u preporučenim dozama. Ipak, uvek je važno konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom pre nego što počnete uzimati bilo kakve dodatke ishrani.

Ukratko, HMB je dodatak ishrani koji se koristi za povećanje snage mišića, mišićne hipertrofije i poboljšanje oporavka nakon fizičke aktivnosti. Iako još uvek nije potpuno dokazano da je HMB zaista efikasan, nedavna istraživanja sugerisu da bi HMB mogao biti koristan dodatak ishrani za ljude koji se bave fizičkom aktivnošću. Kao i uvek, pre uzimanja bilo kakvih dodataka ishrani, važno je konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom.

Medicinski izvor:

https://www.researchgate.net/publication/328489056_Benefits_of_b-hydroxy-b-methylbutyrate_supplementation_in_trained_and_untrained_individuals