Blog · April 11, 2023

Beli luk

Beli luk za zdravlje

Beli luk je poznat kao aromatičan začin koji se koristi u mnogim kuhinjama širom sveta, ali njegova korist ide mnogo dalje od samo poboljšanja ukusa hrane. Beli luk je poznat po svojim brojnim zdravstvenim beneficijama koje su podržane naučnim istraživanjima.

Bogat je antioksidantima koji mogu pomoći u jačanju imunog sistema organizma. Konzumacija belog luka može pomoći u smanjenju rizika od prehlade, gripa i drugih respiratornih infekcija.

Beli luk može pomoći u smanjenju nivoa LDL (“lošeg”) holesterola u krvi. Visoki nivoi LDL holesterola mogu povećati rizik od srčanih oboljenja, dok konzumacija belog luka može pomoći u smanjenju ovog rizika.

Ima antiupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala u organizmu. Upale se često povezuju sa mnogim zdravstvenim problemima, uključujući srčane bolesti, artritis i druge upalne poremećaje.

Beli luk može pomoći u detoksikaciji organizma tako što podstiče rad jetre, organa koji je odgovoran za eliminaciju toksina iz tela. Konzumacija belog luka može pomoći u čišćenju organizma od štetnih materija.

Beli luk i pritisak

Jedna od potencijalnih zdravstvenih koristi povezanih sa belim lukom je njegova sposobnost da snizi krvni pritisak.

Sprovedeno je nekoliko naučnih studija kako bi se istražila veza između belog luka i krvnog pritiska. Istraživanja sugerišu da beli luk može imati pozitivan uticaj na krvni pritisak zbog svojih aktivnih jedinjenja, uključujući alicin, jedinjenje koje sadrži sumpor i daje belom luku njegov prepoznatljiv miris i ukus.

Alicin ima različita svojstva koja promovišu zdravlje, uključujući antiinflamatorne, antioksidativne i antitrombocitne efekte. Ova svojstva mogu doprineti potencijalu belog luka da snizi krvni pritisak.

Ekstrakt belog luka ili suplementi koji sadrže beli luk u prahu mogu pomoći u smanjenju sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska, što su dva broja koja se koriste za merenje krvnog pritiska.

Beli luk i prostata

Zdravlje prostate je značajna briga za muškarce, posebno kako stare.

Jedna od potencijalnih prednosti belog luka za zdravlje prostate su njegova antiinflamatorna svojstva. Hronična upala je umešana u razvoj i napredovanje različitih stanja prostate, uključujući BPH i rak prostate. Anti-inflamatorna svojstva belog luka mogu pomoći u smanjenju upale u prostati i potencijalno ublažavanju simptoma povezanih sa stanjima prostate.

Beli luk takođe sadrži organska jedinjenja sumpora, kao što je alicin, za koje se pokazalo da imaju antikancerogena svojstva. U laboratorijskim studijama je otkriveno da ova jedinjenja inhibiraju rast ćelija raka prostate i mogu imati potencijal u sprečavanju ili usporavanju progresije raka prostate. Međutim, potrebno je više istraživanja da bi se bolje razumeli mehanizmi pomoću kojih beli luk može uticati na rak prostate i njegove potencijalne koristi kod ljudi.

Beli luk za grlo

Bol u grlu, takođe poznat kao faringitis, je uobičajeno stanje koje može biti uzrokovano virusnim ili bakterijskim infekcijama, alergijama ili drugim faktorima. Beli luk (Allium sativum) se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, uključujući potencijalna antimikrobna i antiinflamatorna dejstva. Poslednjih godina raste interesovanje za upotrebu belog luka za upalu grla zbog njegovih navodnih prednosti.

Mnogi ljudi koriste beli luk kao kućni lek za upalu grla. Beli luk se može konzumirati u različitim oblicima, uključujući sirov, kuvan ili kao dodatak ishrani. Međutim, važno je napomenuti da beli luk može da stupi u interakciju sa određenim lekovima i može izazvati neželjene efekte kod nekih pojedinaca, kao što su gastrointestinalni poremećaji i alergijske reakcije.

Nekoliko studija je istraživalo potencijalne efekte belog luka na upalu grla. Neke studije su pokazale da ekstrakti belog luka poseduju antimikrobna svojstva protiv različitih bakterija i virusa koji mogu izazvati upalu grla, uključujući Streptococcus piogenes, Haemophilus influenzae i virus gripa. Takođe je utvrđeno da beli luk pokazuje antiinflamatorna svojstva, što može pomoći u smanjenju upale i ublažavanju simptoma povezanih sa upalom grla.