Mediko

Blog / News · August 14, 2021

jabuke i srce

Jabuke su dobre za srce

Konzumiranje jabuke ili dve dnevno može smanjiti faktore rizika od srčanih oboljenja, pokazuje nova studija.

Studija, koja je najnovija za zdravlje srca, pokazala je da svakodnevno konzumiranje jabuka snižava nivo holesterola i dva druga markera povezana sa plakovima i upalom u zidovima arterija.

„Bili smo prijatno iznenađeni …“ da su jabuke tako efikasno snizile LDL (loš) holesterol, kaže istraživačica studije dr Bahram H. Arjmandi, dr Margaret A. Sitton, profesorka i katedra, Odeljenje za nauku o ishrani, hrani i vežbama u Državni univerzitet Florida u Tallahasseeju.

Studija je predstavljena na Ekperimental Biologi 2011, u Vašingtonu, DC.

Stručnjaci su rekli da su rezultati studije u skladu sa prethodnim dokazima da jabuke zaista odgovaraju čuvenoj poslovici o držanju doktora podalje.

„Kada pogledamo čitav sastav ljudskih i životinjskih studija i in vitro laboratorijskih studija, kada pogledamo aktivne komponente u jabukama i soku od jabuke, definitivno postoji korist“, kaže dr Dianne A. Hison, nutricionista i istraživač na Kalifornijskom univerzitetu u Davisu.

Kora jabuke takođe je prepuna polifenola – antioksidanata koji sprečavaju ćelijsko oštećenje izazvano slobodnim radikalima.

Iako je studija koristila sušene jabuke radi praktičnosti, Arjmandi kaže da će sveže verovatno biti još bolje. I nije važno da li su zelene, crvene ili zlatne. „Sve sorte jabuka su dobre“, kaže on.

Još jedan ključ, kaže Dison, jeste da jedete celo voće, umesto da tražite pojedinačne komponente u suplementima.

„Većinu vremena, u mnogim studijama, celina je bolja od zbira njenih delova“, kaže ona.

Što se tiče toga koliko treba pojesti, samo sledite izreku jabuka dnevno, mada Arjmandi kaže, dva puta dnevno bi moglo biti još bolje.

„To je izvodljivo i praktično i ljudi vole jabuke“, kaže on.