Mediko

Blog · July 20, 2023

bronhitis

Da li je bronhitis zarazan ili ne?

Bronhitis je medicinski termin koji označava upalu disajnih puteva u plućima, tačnije u bronhijama. Postoje dve vrste bronhitisa: akutni i hronični. Akutni bronhitis je obično izazvan virusnom infekcijom, dok je hronični bronhitis dugotrajna upala koja se često povezuje sa pušenjem duvana.

Kako se prenosi bronhitis?

Što se tiče prenošenja, akutni bronhitis se može širiti s osobe na osobu putem kapljica iz vazduha, koje se oslobađaju kijanjem, kašljanjem ili jednostavnim razgovorom. Takođe, može se preneti i dodirivanjem površina koje su kontaminirane virusom ili bakterijama, te zatim dodirivanjem nosa, usta ili očiju.

Tipovi bronhitisa i njihova zaraznost

Akutni bronhitis je obično uzrokovan virusom, kao što su rinovirusi, koronavirusi, adenovirusi, respiratorni sincicijalni virus (RSV) i drugi. Ovi virusi se lako prenose s osobe na osobu, posebno u zatvorenim prostorima ili mestima s velikim brojem ljudi.

Hronični bronhitis, s druge strane, nije zarazan na isti način kao akutni. On je obično posledica dugotrajne izloženosti iritantima kao što su duvanski dim, zagađenje vazduha ili hemijski agensi.

Da li bronhitis može biti izazvan virusom ili bakterijom?

Većina slučajeva akutnog bronhitisa je virusna prirode, dok je bakterijski bronhitis ređi. Bakterijski bronhitis se obično javlja kod osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom ili kod onih koji imaju već postojeći problem sa plućima. Dijagnoza i razlikovanje između virusnog i bakterijskog bronhitisa obično se vrši putem medicinskih testova, kao što su analiza krvi i ispljuvka.

Kako se zaštititi od prenošenja bronhitisa?

Iako je nemoguće potpuno se zaštiti od prenošenja bronhitisa, možete preduzeti korake kako biste smanjili rizik od infekcije:

  • Redovno perite ruke sapunom i vodom, posebno nakon kontakta s osobama koje kašlju ili kijaju.
  • Izbegavajte bliski kontakt s osobama koje imaju simptome respiratornih infekcija.
  • Nosite masku na licu, pogotovo ako se nalazite u gužvi ili zatvorenim prostorima tokom sezonskih epidemija virusnih infekcija.
  • Održavajte dobru higijenu disajnih puteva i jačajte imunitet redovnom fizičkom aktivnošću, zdravom ishranom i unosom dovoljno tečnosti.

Prirodno olakšanje simptoma i brže ozdravljenje

Pored klasičnih tretmana i lekova koje propisuje lekar, postoje i prirodni preparati koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma bronhitisa i podsticanju bržeg oporavka. Jedan od takvih prirodnih rešenja su biljne kapi za bronhitis.

Biljne kapi sadrže ekstrakte lekovitih biljaka koje imaju protivupalno i antimikrobno delovanje, te mogu pomoći u smanjenju upale i olakšavanju disajnih tegoba. Neke od biljaka koje se često koriste u ovim preparatima su bršljan, beli slez, kamilica, ehinacea, origano i majčina dušica.

Uvek se posavetujte s lekarom kako biste dobili adekvatnu dijagnozu i terapiju za svoj konkretan slučaj bronhitisa.