Mediko

Blog / Dijete · March 8, 2023

Dijeta za kiselinu u zelucu

Dijeta za kiselinu u zelucu

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) nastaje kada se želudačna kiselina više puta vraća u cev koja povezuje vaša usta i želudac (jednjak). Ovo povratno ispiranje (refluks kiseline) može iritirati sluzokožu vašeg jednjaka.

Dijeta za kiselinu u želucu ima za cilj smanjenje simptoma kao što su gorušica, bol i nelagoda u stomaku. Neki saveti za pravilnu ishranu su:

  1. Izbor hrane: Treba izbegavati masnu, začinjenu i prženu hranu, jer ova hrana može povećati kiselost u želucu. Umesto toga, treba se odlučiti za voće, povrće, žitarice i nemasno meso.
  2. Količina obroka: Treba jesti manje obroke, ali češće tokom dana, umesto da se jedu veliki obroci koji mogu povećati proizvodnju kiseline u želucu.
  3. Pijenje tečnosti: Treba piti dovoljno tečnosti tokom dana kako bi se sprečilo dehidratacija, ali treba izbegavati pića koja mogu povećati kiselost u želucu, kao što su alkohol, kafa i gazirana pića.
  4. Vreme obroka: Treba izbegavati konzumiranje hrane neposredno pre spavanja, jer to može povećati simptome kiseline u želucu tokom noći.
  5. Namirnice koje treba izbegavati: Treba izbegavati hranu i pića kao što su ljuta paprika, čokolada, pomorandže, paradajz, masno meso, luk, beli luk i crni biber, jer mogu povećati kiselost u želucu.
  6. Dijetalna vlakna: Dijetalna vlakna mogu pomoći u regulaciji probave i smanjenju simptoma kiseline u želucu. Dobri izvori dijetalnih vlakana uključuju povrće, voće, orašaste plodove i integralne žitarice.
  7. Probiotici: Probiotici mogu pomoći u održavanju zdrave crevne flore i smanjenju simptoma kiseline u želucu. Dobri izvori probiotika uključuju jogurt, kefir, kiseli kupus i drugu fermentisanu hranu.

Važno je napomenuti da je dijeta samo jedan deo lečenja.

Medicinski izvori:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/symptoms-causes/syc-20361940