Mediko

Blog / Simptomi · March 8, 2023

Simptomi kamena u bubregu

Koji su simptomi kamena u bubregu?

Kamen u bubregu (koji se naziva i bubrežni kamenac, nefrolitijaza ili urolitijaza) su tvrde naslage napravljene od minerala i soli koje se formiraju u bubrezima.

Ishrana, višak telesne težine, neka medicinska stanja i određeni suplementi i lekovi su među mnogim uzrocima kamena u bubregu. Kamen u bubregu može uticati na bilo koji deo vašeg urinarnog trakta – od bubrega do bešike. Često se kamenje formira kada se urin koncentriše, omogućavajući mineralima da kristalizuju i lepe se zajedno.

Simptomi kamena u bubregu mogu varirati u zavisnosti od veličine, oblika i položaja kamena u bubregu, kao i od toga da li kamen blokira protok urina ili ne. Neki od najčešćih simptoma kamena u bubregu su:

  1. Bol u donjem delu leđa: Ovo je najčešći simptom i obično se oseća na jednoj strani donjeg dela leđa ili u abdomenu, u zavisnosti od toga na kojoj strani se kamen nalazi.
  2. Bolna mokrenja: Osobe sa kamenom u bubregu mogu osetiti bol pri mokrenju, uključujući peckanje, žarenje i bol.
  3. Mučnina i povraćanje: Kamen u bubregu može izazvati mučninu i povraćanje, posebno ako blokira protok urina.
  4. Često mokrenje: Osobe sa kamenom u bubregu mogu osećati potrebu za čestim mokrenjem, iako ne mogu uvek izbaciti urin.
  5. Krv u urinu: Kamen u bubregu može oštetiti sluznicu mokraćnih puteva i izazvati krvarenje koje se može videti u urinu.
  6. Groznica i drhtavica: U slučajevima kada je kamen inficiran, može doći do pojave groznice i drhtavice.
  7. Osećaj nelagode u abdomenu: Osećaj nelagode ili pritiska u abdomenu može se javiti kada kamen blokira protok urina.

Važno je napomenuti da osobe sa kamenom u bubregu ne moraju uvek imati simptome. U nekim slučajevima, kamen se može otkriti slučajno tokom ultrazvučnog pregleda ili rendgenskog snimka. Ako sumnjate da imate kamen u bubregu, treba se obratiti lekaru radi dijagnostike i lečenja.

Medicinski izvori:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-stones/symptoms-causes/syc-20355755