Mediko

Blog / Dijete / News · May 10, 2021

limunada za mrsavljenje

Može li limun pomoći da smršate?

Limunada kao recept za mršavljenje odavno je hvaljena kao čudesno zdravstveno piće, a mnogi su odlučili da zamene jutarnju kafu u korist vode sa ukusom. Uz tvrdnje koje uključuju sposobnost limunske vode da pojača metabolizam, očisti kožu i pomogne u gubitku kilograma, sve zvuči previše dobro da bi bilo tačno.

Dakle, da li dodavanje limuna u vodu zaista čini išta drugo osim da vaš ukus vode postane limun? Pitali smo stručnjaka da rasprši glasine i donese konačnu presudu jednom zauvek.

Može li limunska voda da pomogne kod gubitka kilograma?
Pređimo na stvar: „Nema dokaza da pijenje limunade može pomoći u mršavljenju“, kaže registrovana dijetetičarka Jennifer Lov.

Međutim, kako je limunska voda tako niskokalorično piće, trgovanje uobičajenim šećernim čajem ili voćnim sokom za limunsku vodu znači da unosite manje kalorija i time smanjujete ukupan unos kalorija.

Mnogi smatraju da je voda prirodno sredstvo za suzbijanje apetita, istraživanje sprovedeno 2014. godine na 50 žena sa prekomernom težinom pokazalo je da su učesnici izvestili o smanjenju apetita nakon što su imali 500 ml vode 30 minuta pre doručka, ručka i večere.

Ovo se obično pripisuje činjenici da pijenje više vode može stvoriti osećaj sitosti, što pomaže u smanjenju dalje potrošnje kalorija ako se pitate kako smršati. Dakle, dok pijenje limunske vode može pomoći u suzbijanju apetita, ovo je rezultat pijenja više vode – limuna ili ne.

Da li postoje druge koristi od pijenja limunade?


Iako je pijenje limunove vode korisno jer je malo kalorija, pojačava hidrataciju i može podstaći osećaj sitosti, to su sve prednosti i pijenja vode bez ukusa.

Naravno, ako uživate da ga pijete, to vam može biti korisno kao način da u dovoljnu količinu unesete tečnost po vrućem vremenu“, kaže Lov. Dakle, ako ste neko ko inače ne voli da pije običnu vodu, dodavanje limuna je jednostavan način da podstaknete hidrataciju.

Međutim, pored toga, ona dodaje da, iako ’često stoji da je to način„ čišćenja “jetre, ne postoji nauka koja bi to podržala, a jetri nije potrebno„ čišćenje “,

Takođe upozorava da „uzmite u obzir efekte kiseline iz limuna na zube – kao i kod bilo čega, konzumirajte umereno“. Iako ovo ne zabrinjava ako uživate samo u neobičnom parčetu u vodi, ako ste posebno oprezni u uživanju u citrusu, onda usta isperite normalnom vodom.