Blog · March 7, 2023

Razlika fizijatar fizioterapeut

Koja je razlika između fizijatra i fizioterapeuta?

Fizijatar i fizioterapeut su dva različita zanimanja u zdravstvenoj industriji.

Fizijatar je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. To znači da se bavi dijagnostikom, lečenjem i rehabilitacijom ljudi koji imaju različite funkcionalne probleme ili povrede koje su uzrokovane nekom bolešću ili povredom. Fizijatar se bavi procenom pacijenta i propisivanjem fizikalne terapije, rehabilitacijskih vežbi, ortopedskih pomagala ili lekova, a takođe može obavljati i različite medicinske postupke poput elektrostimulacije, masaže, injekcija ili akupunkture.

Fizioterapeut je zdravstveni stručnjak koji se bavi primenom različitih fizikalnih postupaka u svrhu lečenja, prevencije ili rehabilitacije različitih funkcionalnih problema. Oni rade s pacijentima kako bi im pomogli poboljšati pokretljivost, snagu, ravnotežu i fleksibilnost, koristeći različite tehnike i vežbe. Fizioterapeuti često rade u timu s drugim zdravstvenim radnicima, uključujući lekare i medicinske sestre, kako bi osigurali pacijentu sveobuhvatnu zdravstvenu negu.

Ukratko, fizijatar je specijalista koji propisuje različite tretmane i rehabilitaciju pacijentima, dok fizioterapeut sprovodi te tretmane i vežbe, u saradnji s pacijentima i njihovim timom lekara.