Mediko

Blog · March 7, 2023

Razlika gornji i donji pritisak

Koja je razlika između gornjeg i donjeg pritiska?

Gornji i donji krvni pritisak su dva različita merenja krvnog pritiska i predstavljaju dve različite vrednosti krvnog pritiska.

Gornji krvni pritisak, poznat i kao sistolni pritisak, predstavlja pritisak koji se javlja kada srce pumpa krv u arterije. Ova vrednost se meri kada srce kontrahuje (skuplja) i izbacuje krv u arterije. Normalni gornji krvni pritisak je manji od 120 mmHg.

Donji krvni pritisak, poznat i kao dijastolni pritisak, predstavlja pritisak u arterijama kada srce odmara između dva otkucaja. Ova vrednost se meri kada srce opušta (širi se) i prepunjava se krvlju iz pluća. Normalni donji krvni pritisak je manji od 80 mmHg.

Stoga, gornji i donji krvni pritisak predstavljaju dve različite vrednosti krvnog pritiska koje se meru u mmHg (milimetrima žive). Normalni krvni pritisak se smatra manjim od 120/80 mmHg. Visok krvni pritisak (hipertenzija) može biti opasan po zdravlje, pa je važno redovno pratiti nivo krvnog pritiska i pravilno lečiti hipertenziju ukoliko se dijagnostikuje.