Blog · March 6, 2023

Skener magnetna rezonanca razlika

Koja je razlika između skenera i magnetne rezonance?

Kompjuterizovana tomografija (CT) i magnetna rezonanca (MR) su dve različite medicinske tehnologije snimanja koje se koriste za dobijanje detaljnih slika unutrašnjih organa i tkiva. Iako obe tehnologije mogu pružiti detaljne informacije o unutrašnjosti tela, razlikuju se po tome kako rade i koje informacije pružaju.

CT skener koristi rendgenske zrake i kompjutersku obradu podataka kako bi stvorio trodimenzionalne slike unutrašnjosti tela. CT skeneri su posebno korisni za otkrivanje kostiju i drugih tvrdih struktura, kao i za procenu različitih patologija, uključujući tumore, krvarenje i infekcije.

MRI koristi jako magnetno polje i radiofrekventne talase kako bi stvorio trodimenzionalnu sliku unutrašnjosti tela. MRI je posebno koristan za dobijanje detaljnih informacija o mekim tkivima kao što su mozak, srce, jetra i mišići, te je često koristan za dijagnostikovanje različitih patologija, uključujući tumore, upale i neurološke bolesti.

Iako su obe tehnologije neinvazivne, MRI je obično sigurnija za korišćenje jer ne koristi jonizirajuće zračenje kao što to radi CT skener. Međutim, MRI se ne preporučuje za pacijente s nekim implantatima ili uređajima koji sadrže metal, kao što su srčani pejsmejkeri, jer mogu ometati magnetno polje i uzrokovati oštećenje ili nelagodnost.

Dijagnozu i lečenje treba sprovoditi kvalifikovani lekar na osnovu kliničke slike i drugih relevantnih faktora, koji će odabrati najprikladniju tehnologiju medicinskog snimanja za svakog pojedinačnog pacijenta.