Mediko

Kursevi · March 10, 2023

Online kurs: Biljna ishrana – hrana za održivu budućnost

Globalni izazovi, poput očuvanja životne sredine i pandemije, mogu izgledati kao ogromni problemi, na koje ni jedna osoba ne može uticati. Srećom, ponekad je odgovor iznenađujuće jednostavan, rešenje je upravo pred nama.

Ovaj kurs će Vas provesti kroz naučne stavove o tri globalna pitanja – klimatskim promenama, zaraznim bolestima i hroničnim bolestima – i pokazati Vam kako na njih direktno utiče ono što je na tanjiru ispred Vas.

Postati svestan veze ishrana – zdravlje – klima je neverovatno osnažujuće. Omogućava nam da poboljšamo ne samo svoje zdravlje, već i zdravlje stanovništva i planete. Uz široko usvajanje pretežno biljne ishrane, možemo da promenimo ceo naš sistem ishrane. Čineći to, budućnost hrane postaje ono što mora biti: održiva. Pogledajte kako ovaj kurs zasnovan na dokazima prevodi ove velike, sveobuhvatne probleme u svakodnevne male korake.

Prednosti ishrane bogate biljkama su brojne, a svaka izaziva niz kaskadnih pozitivnih efekata. Hajde da istaknemo nekoliko.

Kao rezultat konzumiranja zdrave ishrane, možete se zaštititi od najgorih posledica zaraznih virusnih bolesti (poput trenutne pandemije korone), a takođe možete ograničiti moguću pojavu novih izbijanja.

Jedući biljnu (ili vegansku) ishranu, možete smanjiti svoju emisiju ugljenika i loš uticaj na životnu sredinu, omogućavajući održivo okruženje na planeti pogodnoj za život.

Celovita biljna ishrana je optimalna dijeta za poboljšanje opšteg i metaboličkog zdravlja, Vašeg, kao i zdravlja Vašie porodice ili prijatelja. Ukratko, ne samo da će dodati godine životu, već i život godinama.

Ovaj kurs je kreiran za svakoga, od ambicioznog učenika do stručnjaka i profesionalaca iz celog sveta. Da li ste zainteresovani za zdravlje, ishranu, održivost životne sredine, sistemsko razmišljanje i budućnost hrane? Dakle, sko ste spremni da doprinesete rešavanju složenih pitanja sa kojima se naš svet suočava, a da istovremeno poboljšate svoje zdravlje na pravom ste mestu.

Organizator kursa je Wageningen University & Research, a predavači su:

Eva Everloo – Ishrana i zdravlje studenata master studija – Sistemski pristup zdravoj i održivoj ishrani na Wageningen University & Research-u

Ella Stephens – Ishrana i zdravlje studenata MSc – fiziologija ishrane i zdravstveno stanje na Wageningen University & Research-u

Kurs završavate samostalno, tempom koji Vama odgovara. Trajenje kursa je 7 nedelja, od 2 do 3 sata nedeljno. Kurs možete pogledati ovde.