Mediko

Kursevi · March 10, 2023

Online kurs: Ishrana i rak

Može li se rizik od raka smanjiti zdravom ishranom ili načinom života? Sprovedena su mnoga istraživanja o ulozi ishrane i fizičke aktivnosti u prevenciji raka. Ovo je rezultiralo preporukama za prevenciju ove bolesti. Mnogo manje istraživanja se sprovodi o ishrani i napredovanju raka, ali je sve više dokaza da zdrava ishrana takođe može da igra korisnu ulogu u lečenju od raka. U ovom kursu ćete naučiti kako je ishrana uključena u pojavu raka, lečenje raka i napredovanje.

Kurs se fokusira na širok spektar namirnica uključenih u ishranu (povrće, meso, dijetetski suplementi, alkohol). Takođe se posmatra i stil života (uključujući sastav tela i fizičku aktivnost) u vezi sa pojavom i progresijom najčešćih tipova raka, kao npr. rak debelog creva, rak dojke, rak prostate i rak pluća.

Dijetetičari i lekari često dobijaju pitanja od pacijenata obolelih od raka o tome šta mogu sami da urade da pomognu u procesu oporavka. Nakon završetka kursa steći ćete solidnu naučnu osnovu da bolje odmerite i tumačite sve dostupne informacije o ishrani i raku i da vodite računa o svom zdravlju i/ili zdravlju svojih pacijenata.

Ovaj onlajn kurs je posebno vredan za profesionalce iz različitih oblasti u vezi sa ishranom ili rakom (npr. nutricionisti, epidemiolozi, kreatori zdravstvene politike, lekari, negovatelji, edukatori za ishranu, biolozi i naučnici za hranu) i deo je Programa profesionalnih sertifikata za ishranu i bolesti Wageningen University & Research-a..

Organizator kursa je Wageningen University & Research, a predavači su:

Ellen Kampman – Profesor ishrane i bolesti na Wageningen University & Research-u

Fränzel van Duijnhoven – Docent na Wageningen University & Research-u

Dieuwertje Kok – Istraživač na Wageningen University & Research-u

Kurs završavate samostalno, tempom koji Vama odgovara. Trajenje kursa je 5 nedelja, od 6 do 8 sati nedeljno. Kurs možete pogledati ovde.