Mediko

Lekovito bilje · August 29, 2023

selen biljka

Selen – Levisticum officinale

Selen je višegodišnja biljka koja potiče iz Persije, a danas se gaji širom Evrope. Biljka može biti prilično visoka, a u dobrom, humusnom zemljištu može narasti i preko metar. Miris selena je intenzivan i karakterističan, sličan mirisu celera, dok su listovi slatki i blago gorkasti.

Selen se koristi kao začinska i aromatična biljka. Pomaže kod problema sa probavom i podstiče izlučivanje viška tečnosti iz tela.

Iz listova i korena selena priprema se čaj koji se koristi kod upale bubrega i mokraćnog mehura, a preporučuje se i protiv prekomernog znojenja i opšte slabosti živaca.

Ako se uzgaja u saksiji, onda se gaji kao jednogodišnja biljka. Po potrebi se mogu brati zeleni listovi, a na jesen se može iskoristiti cela biljka.

Naime, za trajno gajenje u saksiji ova biljka postaje prevelika i mali prostor u saksiji joj nije dovoljan. U kuhinji koristimo sveže i osušeno lišće, kao i samleveni koren.

Koristi se kao začin za povrće u supama, a osnovni je sastojak začinskog bilja u supama. Kombinuje se sa timijanom, lukom i peršunom. Zbog jakog mirisa i ukusa treba biti oprezan pri upotrebi ove biljke.

U kulinarskim receptima selen se retko pominje, što je šteta jer unosi svoju specifičnu aromu i prijatan dodatak jelima. U svakom slučaju, ne treba ga izostaviti iz standardne kombinacije začinskog bilja za supu, i treba ga dodati svim supama od povrća.