Blog · February 23, 2023

vitamin A

Šta je vitamin A i za šta je dobar

Šta je vitamin A

Samo je polu-mit da će vam jedenje šargarepe pomoći da vidite u mraku. Glavni hranljivi sastojak šargarepe, beta-karoten (odgovoran za karakterističnu narandžastu boju ovog korenastog povrća), preteča je vitamina A i pomaže vašim očima da se prilagode u mračnim uslovima. Vitamin A vam ne može dati supermoći noćnog vida ili izlečiti vašu zavisnost od kontaktnih sočiva, ali jedenje adekvatne količine će podržati zdravlje očiju.

Vitamin A takođe stimuliše proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnaca, učestvuje u remodeliranju kostiju, pomaže u održavanju zdravih endotelnih ćelija (one koje oblažu unutrašnje površine tela) i reguliše rast i podelu ćelija koje su potrebne za reprodukciju.

Dva glavna oblika vitamina A u ljudskoj ishrani su prethodno formirani vitamin A (retinol, retinil estri) i karotenoidi provitamina A kao što je beta-karoten koji se pretvaraju u retinol. Preformirani vitamin A dolazi iz životinjskih proizvoda, obogaćene hrane i vitaminskih dodataka. Karotenoidi se prirodno nalaze u biljnoj hrani.

Vitamin A se nalazi u mnogim namirnicama, kao što su spanać, mlečni proizvodi i džigerica. Drugi izvori su hrana bogata beta-karotenom, kao što su zeleno lisnato povrće, šargarepa i dinja. Vaše telo pretvara beta-karoten u vitamin A.

Za šta je dobar vitamin A

Vitamin A je hranljiva materija važna za vid, rast, deobu ćelija, reprodukciju i imunitet. Vitamin A takođe ima antioksidativna svojstva. Antioksidansi su supstance koje mogu zaštititi vaše ćelije od efekata slobodnih radikala — molekula koji nastaju kada vaše telo razgrađuje hranu ili je izloženo duvanskom dimu i zračenju. Slobodni radikali mogu igrati ulogu u srčanim oboljenjima, raku i drugim bolestima.

Kao oralni dodatak, vitamin A uglavnom koristi ljudima koji imaju lošu ili ograničenu ishranu ili koji imaju stanje koje povećava potrebu za vitaminom A, kao što su bolesti pankreasa, očne bolesti ili boginje. Ako uzimate vitamin A zbog njegovih antioksidativnih svojstava, imajte na umu da dodatak možda neće ponuditi iste prednosti kao prirodni antioksidansi u hrani.

Preporučena dnevna količina vitamina A je 900 mikrograma (mcg) za odrasle muškarce i 700 mcg za odrasle žene. Osim upotrebe kao oralni dodatak, vitamin A se koristi u kozmetičkim kremama za smanjenje bora, mrlja i hrapavosti, u kremama za sunčanje i za lečenje akni.

Medicinski izvori:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-a/

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-a/art-20365945