Mediko

Blog · March 20, 2023

Šta je vitamin B3 i za šta je dobar

Šta je vitamin B3

Niacin, ili vitamin B3, je vitamin B rastvorljiv u vodi koji se prirodno nalazi u nekim namirnicama ali se može kupiti i kao suplement. Dva najčešća oblika niacina u hrani i suplementima su nikotinska kiselina i nikotinamid. Telo takođe može da pretvori triptofan — aminokiselinu — u nikotinamid. Niacin je rastvorljiv u vodi, tako da se prekomerne količine koje nisu potrebne telu izlučuju urinom. Niacin deluje u telu kao koenzim, sa više od 400 enzima zavisnih od njega za različite reakcije. Niacin pomaže u pretvaranju hranljivih materija u energiju, stvaranju holesterola i masti, stvaranju i popravljanju DNK i ispoljava antioksidativne efekte.

Niacin se koristi samostalno ili u kombinaciji sa drugim lekovima za lečenje visokog nivoa holesterola i triglicerida (supstanci sličnih masti) u krvi. Ovo može pomoći u sprečavanju razvoja pankreatitisa (zapaljenja pankreasa) i drugih problema uzrokovanih visokim nivoom holesterola i triglicerida u krvi. Niacin se takođe koristi za smanjenje rizika od srčanog udara kod pacijenata sa istorijom srčanog udara i hiperlipidemijom.

Izvori niacina su: crveno meso: (govedina, goveđa džigerica, svinjetina), živina, riba, braon pirinač, orašasti plodovi, semenke, mahunarke, banane.

Za šta je dobar vitamin B3

Ozbiljan nedostatak niacina je povezan sa kognitivnim padom kao što su gubitak pamćenja i demencija. Veruje se da niacin štiti moždane ćelije od stresa i povreda. Još uvek nije jasno da li manje varijacije u unosu niacina u ishrani mogu negativno uticati na funkciju mozga.

Više od 40 godina, niacin u obliku nikotinske kiseline se daje pacijentima za lečenje stanja zvanog dislipidemija, glavnog faktora rizika za kardiovaskularne bolesti (KVB) kao što su koronarna arterijska bolest, srčani udar i moždani udar. Krvni rad kod nekoga sa dislipidemijom može pokazati visok nivo ukupnog i LDL „lošeg“ holesterola, nizak HDL „dobri“ holesterol i povišene trigliceride.

Apsorpcija vitamina rastvorljivih u vodi, uključujući porodicu B, smanjena je prekomernim unosom alkohola.

Toksičnost pri jedenju hrane koja sadrži niacin je retka, ali se može javiti dugotrajnom upotrebom visokih doza suplemenata. Pocrvenela koža sa svrabom ili peckanjem na licu, rukama i grudima je uobičajen znak. Crvenilo se javlja uglavnom kada se uzimaju suplementi u visokim dozama u obliku nikotinske kiseline, a ne nikotinamida. Niacin koji se uzima u velikim dozama kao suplement takođe može povećati nivoe mokraćne kiseline, što je faktor rizika za giht.

Medicinski izvori:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/niacin-vitamin-b3/

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/niacin-oral-route/description/drg-20065086