Mediko

Blog · March 20, 2023

Vitamini za trudnice

Vitamini za trudnice

Prenatalni vitamini su dodaci ishrani namenjeni ženama koje planiraju da zatrudne ili su već trudne. Ovi vitamini sadrže različite hranljive materije koje su ključne za rast i razvoj zdravog fetusa.

Zašto su prenatalni vitamini važni?

Prenatalni vitamini su važni jer trudnice često ne dobijaju dovoljno hranljivih materija iz svoje ishrane. Uzimanje prenatalnih vitamina može pomoći u sprečavanju deficita hranljivih materija koji mogu dovesti do ozbiljnih problema za majku i fetus.

Pored toga, prenatalni vitamini mogu da pomognu da se izbegne anemija, koja je česta kod trudnica. Anemija se javlja kada telo nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca da bi prenosilo kiseonik na tkiva. Prenatalni vitamini mogu da pomognu u održavanju nivoa gvožđa i drugih hranjivih sastojaka koji su pot

Koje hranljive materije sadrže prenatalni vitamini?

Prenatalni vitamini obično sadrže:

  • Folnu kiselinu: Smanjuje rizik od nekih problema sa razvojem kičmenog stuba i mozga fetusa.
  • Gvožđe: Pomaže u sprečavanju anemije, koja je česta kod trudnica.
  • Kalcijum: Potreban je za razvoj kostiju fetusa.
  • Jod: Potreban je za razvoj mozga i nervnog sistema fetusa.
  • Ostale vitamine i minerale: Poput vitamina D, B6, B12 i cinka.

Prenatalni vitamini sadrže veće doze folne kiseline, gvožđa i kalcijuma od običnih multivitamina. Folna kiselina pomaže u sprečavanju oštećenja neuralne cevi, što može dovesti do ozbiljnih defekata neuralne cevi, uključujući spina bifidu. Gvožđe pomaže u sprečavanju anemije kod majki i osigurava dovoljnu količinu kiseonika za rastući fetus. Kalcijum je neophodan za razvoj kostiju i zuba bebe.

Pre uzimanja bilo kakvih prehrambenih dodataka ili vitamina, obratite se svom lekaru kako biste bili sigurni da su prenatalni vitamini pravi izbor za vas. Važno je odabrati prenatalni vitamin koji sadrži dovoljne količine svih neophodnih hranljivih materija, uključujući vitamine A, B, C, D i E, kao i gvožđe, folnu kiselinu, kalcijum i cink.

Medicinski izvori:

https://www.webmd.com/baby/guide/prenatal-vitamins#1