Blog · March 20, 2023

Šta je vitamin B5 i za šta je dobar

Šta je vitamin B5

Vitamin B5, ili pantotenska kiselina, prirodno je prisutan u hrani, dodaje se hrani i dostupan je kao suplement. Koristi se za formiranje koenzima A (CoA), hemijskog jedinjenja koje pomaže enzimima da grade i razgrađuju masne kiseline, kao i da obavljaju druge metaboličke funkcije.

Pantotenska kiselina se u određenoj meri nalazi u gotovo svim biljnim i životinjskim namirnicama, jer se vitamini nalazi u svim živim ćelijama. Najbolji izvori su govedina, piletina, organsko meso, obogaćene žitarice, grašak, pasulj, brokoli, avokado, pečurke, jaja, braon pirinač, orašasti plodovi i semenke.

Bakterije u crevima takođe mogu proizvesti nešto pantotenske kiseline, ali ne dovoljno da zadovolje potrebe u ishrani.

Za šta je dobar vitamin B5

Budući da pantotenska kiselina pomaže u razgradnji masti, proučavana je njena potencijalna uloga u smanjenju nivoa holesterola kod ljudi koji imaju dislipidemiju. Ovo je stanje u kojem postoji abnormalno visoka koncentracija masti ili lipida u krvi (npr. LDL „loš“ holesterol, trigliceridi) i nizak nivo HDL „dobrog“ holesterola. Nizak nivo CoA može sprečiti razgradnju i uklanjanje masti u krvi. Pantotenska kiselina može imati antioksidativni efekat koji smanjuje upalu niskog stepena, koja je prisutna u ranim stadijumima srčanih oboljenja. Međutim, istraživanja u ovoj oblasti su još uvek ograničena i nejasno je da li dodaci pantotenske kiseline mogu da smanje masnoće u krvi nezavisno od (ili pojačaju efekte na snižavanje holesterola) ishrane zdrave za srce.

Pošto se pantotenska kiselina nalazi u širokom spektru namirnica, nedostatak je retkost. Postoje slučajevi gde se nedostatak primećuju kod osoba sa genetskim mutacijama u kojima se pantotenska kiselina ne može metabolisati.

Simptomi nedostatka mogu uključivati: glavobolju, umor, razdražljivost, nemir, poremećen san, mučninu, povraćanje, grčeve u stomaku, utrnulost ili osećaj pečenja u rukama ili stopalima, grčeve u mišićima.

Toksičan nivo pantotenske kiseline nije primećen iz izvora hrane. Sa veoma velikim dnevnim dozama od 10 grama dnevno, prijavljeni su stomačni poremećaji ili blaga dijareja. Međutim, ovo je retko i nije utvrđen gornji nivo unosa pantotenske kiseline.

Medicinski izvori:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/pantothenic-acid-vitamin-b5/

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/pantothenic-acid-oral-route/description/drg-20065349