Mediko

Blog · March 27, 2023

Šta je vitamin D2 i za šta je dobar

Šta je vitamin D2

Vitamin D2 (ergokalciferol) je hranljiva materija koju telo proizvodi kada je koža izložena sunčevoj svetlosti. Takođe se naziva i provitamin D. Vitamin D2 (ergokalciferol) je oblik vitamina D, rastvorljiv u masi i dostupan je kao dodatak ishrani. Vitamin D2 omogućava vašem telu da apsorbuje više kalcijuma i fosfata, što je važno da vaše kosti budu zdrave i jake. Ako imate problema sa paratiroidnom žlezdom, vaše telo ne proizvodi dobro vitamin D. Vitamin D2 (ergokalciferol) zamenjuje vitamin D koji vaša paratiroidna žlezda ne proizvodi. Vitamin D2 se prirodno ne nalazi u mnogim namirnicama, ali male količine postoje u ribi, nekim pečurkama i obogaćenoj hrani.

Suplementi vitamin D2 su dostupni u slobodnoj prodaji ili na recept, u zavisnosti od doze. Koristi se za lečenje nekoliko različitih medicinskih stanja koja uzrokuju ili su uzrokovana niskim nivoom vitamina D, uključujući hipoparatiroidizam (nizak paratiroidni hormon) i rahitis.

Pri uzimanju vitamina poželjno je konsultovati se sa lekarom. Vaš lekar će vam reći koliko leka da koristite. Nemojte koristiti više od preporučenog. Pratite uputstva na etiketi ako ste suplement kupili bez recepta.

Za šta je dobar vitamin D2

Vitamin D2 pomaže telu da apsorbuje i koristi kalcijum i fosfat, supstance koje su gradivni blokovi kostiju i važne za mnoge druge procese u telu, posebno za nervni sistem. Vitamin D2 takođe pomaže telu da održi pravu ravnotežu kalcijuma i fosfata u telu. Vitamin D2 se često savetuje ili prepisuje pacijentima sa osteoporozom ili gubitkom koštane mase. Takođe leči probleme uzrokovane nedostatkom kalcijuma u ​​telu (kao što je rahitis).

Medicinski izvori:

https://www.singlecare.com/prescription/vitamin-d2/what-is

https://www.goodrx.com/ergocalciferol/what-is