Blog · March 27, 2023

Vitamini za oci

Vitamini za oči

Dobar vid je jedan od najvažnijih aspekata zdravlja i kvaliteta života. Mnogi ljudi se oslanjaju na korekciju vida putem naočara ili kontaktnih sočiva, ali postoji mnogo načina da sačuvate i poboljšate svoje oči, uključujući uzimanje određenih vitamina.

Prvo, važno je napomenuti da se uzimanje vitamina za oči neće pretvoriti u supermoćne vizuelne sposobnosti, ali vitamini mogu pomoći u sprečavanju određenih problema sa vidom i održavati vaše oči zdravim.

Vitamin A

Vitamin A igra ključnu ulogu u vidu tako što održava čistu rožnjaču, koja je spoljašnji omotač vašeg oka.

Ovaj vitamin je takođe komponenta rodopsina, proteina u vašim očima koji vam omogućava da vidite u uslovima slabog osvetljenja.

Nedostatak vitamina A je retkost u razvijenim zemljama, ali ako se ne reši, može dovesti do ozbiljnog stanja zvanog kseroftalmija.

Kseroftalmija je progresivna bolest oka koja počinje noćnim slepilom. Ako se nedostatak vitamina A nastavi, vaši suzni kanali i oči mogu da se osuše. Na kraju, vaša rožnjača omekša, što dovodi do nepovratnog slepila.

Za opšte zdravlje očiju preporučuje se hrana bogata vitaminom A umesto suplemenata. Slatki krompir je odličan izvor, kao i lisnato zeleno povrće, bundeve i paprike.

Vitamin E

Veruje se da su mnoga stanja oka povezana sa oksidativnim stresom, koji predstavlja neravnotežu između antioksidanata i slobodnih radikala u vašem telu.

Vitamin E je moćan antioksidans koji pomaže u zaštiti vaših ćelija — uključujući ćelije oka — od oštećenja slobodnih radikala, koji su štetni, nestabilni molekuli.

Preporučuje se ishrana koja uključuje adekvatan vitamin E za održavanje pravilnog zdravlja očiju. Neke opcije bogate vitaminom E uključuju orašaste plodove, semenke i ulja za kuvanje. Losos, avokado i lisnato zeleno povrće su takođe dobri izvori.

Vitamin C

Kao i vitamin E, vitamin C je moćan antioksidans koji može zaštititi vaše oči od štetnih slobodnih radikala.

Pored toga, vitamin C je neophodan za stvaranje kolagena, proteina koji obezbeđuje strukturu vašem oku, posebno u rožnjači i skleri.

Nekoliko opservacionih studija sugeriše da vitamin C može pomoći u smanjenju rizika od razvoja katarakte, stanja koje uzrokuje zamagljivanje oka i narušavanje vida.

Citrusi i tropsko voće, paprika, brokoli i kelj sadrže posebno velike količine vitamina C, što ih čini odličnim opcijama za povećanje dnevnog unosa.

Vitamini B6, B9 i B12

Ova kombinacija vitamina može smanjiti nivoe homocisteina, proteina u vašem telu koji može biti povezan sa upalom i povećanim rizikom od razvoja AMD.

Klinička studija kod žena pokazala je 34% smanjen rizik od razvoja AMD-a dok su uzimale 1.000 mcg vitamina B12 zajedno sa vitaminima B6 i B9.

Riboflavin

Još jedan vitamin B koji je proučavan u vezi sa zdravljem očiju je riboflavin (vitamin B2). Kao antioksidant, riboflavin ima potencijal da smanji oksidativni stres u vašem telu, uključujući i vaše oči.

Naučnici posebno proučavaju potencijal riboflavina da spreči kataraktu, jer produženi nedostatak riboflavina može dovesti do ovog stanja. Zanimljivo je da mnogi pojedinci sa kataraktom takođe imaju nedostatak ovog antioksidansa.

Zdravstvene vlasti preporučuju konzumiranje 1,1-1,3 mg riboflavina dnevno. Obično je lako postići ovu količinu, jer mnoge namirnice imaju visok sadržaj riboflavina. Neki primeri uključuju zob, mleko, jogurt, govedinu i obogaćene žitarice.

Niacin

Glavna funkcija niacina (vitamina B3) u vašem telu je da pomaže u pretvaranju hrane u energiju. Takođe može da deluje kao antioksidant.

Nedavno su studije sugerisale da niacin može da igra ulogu u prevenciji glaukoma, stanja u kome se optički nerv vašeg oka ošteti.

Dodatke treba koristiti sa oprezom. Kada se konzumira u velikim količinama od 1,5–5 grama dnevno, niacin može izazvati štetne efekte na oči, uključujući zamagljen vid, oštećenje makule i upalu rožnjače.

Međutim, nema dokaza da konzumiranje hrane koja je prirodno bogata niacinom ima štetne efekte. Neki izvori hrane uključuju govedinu, živinu, ribu, pečurke, kikiriki i mahunarke.

Tiamin

Tiamin, ili vitamin B1, igra ulogu u pravilnom funkcionisanju ćelija i pretvaranju hrane u energiju. Moguće je da je efikasan u smanjenju rizika od katarakte

Štaviše, tiamin je predložen kao potencijalni tretman za rane faze dijabetičke retinopatije.

Klinička studija je otkrila da 100 mg tiamina uzetih tri puta dnevno smanjuje količinu albumina u urinu – indikacija dijabetičke retinopatije kod dijabetesa tipa 2

Izvori hrane tiamina uključuju cela zrna, meso i ribu. Pored toga, tiamin se često dodaje hrani kao što su žitarice za doručak, hleb i testenine.

Ishrana bogata hranljivim sastojcima – voćem, povrćem, integralnim žitaricama, proteinima i zdravim mastima obezbediće vam sve hranljive materije koje su vašim očima kao i ostatku vašeg tela, potrebne za optimalno zdravlje.

Medicinski izvori:

https://www.healthline.com/nutrition/eye-vitamins#b-complex