Mediko

Blog · April 3, 2023

Šta je vitamin E i za šta je dobar

Šta je vitamin E

Vitamin E je vitamin rastvorljiv u mastima. Postoji  u nekoliko oblika, ali alfa-tokoferol je jedini koji ljudsko telo koristi. Njegova glavna uloga je da deluje kao antioksidant, uklanjajući slobodne elektrone – takozvane “slobodne radikale” – koji mogu oštetiti ćelije. Vitamini antioksidansi, uključujući vitamin E, privukli su pažnju javnosti 1980-ih kada su naučnici počeli da shvataju da su oštećenja koja prouzrokuju slobodni radikali uključena u ranim stadijumima ateroskleroze koja začepljuje arterije, a takođe mogu doprineti raku, gubitku vida i nizu drugih hronična stanja. Vitamin E ima sposobnost da zaštiti ćelije od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali, kao i da smanji proizvodnju slobodnih radikala u određenim situacijama. Ako uzimate vitamin E zbog njegovih antioksidativnih svojstava, imajte na umu da dodatak možda neće ponuditi iste prednosti kao prirodni antioksidansi u hrani.

Vitamin E se nalazi u biljnim uljima, orašastim plodovima, semenkama, voću i povrću. Ima ga u pšeničnim klicama, ulju od suncokreta, šafranike i soje, suncokretu, bademima, kikirikiju, cvekli, zelju, spanaću, bundevi, crvenoj paprici, špargli, mangu i avokadu.

Za šta je dobar vitamin E

Vitamin E je hranljiva materija koja je važna za vid, reprodukciju i zdravlje vaše krvi, mozga i kože.

Već smo pomenuli da vitamin E ima antioksidativna svojstva. Antioksidansi su supstance koje mogu zaštititi vaše ćelije od efekata slobodnih radikala — molekula koji nastaju kada vaše telo razgrađuje hranu ili je izloženo duvanskom dimu i zračenju. Slobodni radikali mogu igrati ulogu u srčanim oboljenjima, raku i drugim bolestima. Takođe poboljšava imunološku funkciju i sprečava stvaranje ugrušaka u srčanim arterijama.

Pošto se vitamin E nalazi u raznim namirnicama i suplementima, nedostatak je redak. Ljudi koji imaju probavne smetnje ili ne apsorbuju masti pravilno (npr. pankreatitis, cistična fibroza, celijakija) mogu razviti nedostatak vitamina E. Uobičajeni znaci nedostatka vitamin e su: retinopatija (oštećenje mrežnjače očiju koje može oštetiti vid), periferna neuropatija (oštećenje perifernih nerava, obično u rukama ili stopalima, što uzrokuje slabost ili bol), ataksija (gubitak kontrole nad pokretima tela), smanjena imunološka funkcija.

Preporučena dnevna količina vitamina E za odrasle je 15 miligrama dnevno.

Medicinski izvori:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-e/

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-e/art-20364144