Blog · April 3, 2023

Šta je vitamin K1 i za šta je dobar

Šta je vitamin K1

Vitamin K1 (filohinon ) je primarni oblik vitamina K i najznačajniji je u koagulaciji krvi. U naš organizam uglavnom dolazi iz lisnatog zelenog povrća i predstavlja glavni izvor vitamin K u ishrani. Hrana bogata vitaminom K1 je: tamno lisnato zeleno povrće, kao što su spanać i kelj, zelena salata, repa, brokoli, šargarepa, biljna ulja, borovnice i grožđe. Međutim, telo ima poteškoća da ovaj vitamin apsorbuje iz biljaka. Vitamin K je rastvorljiv u mastima, tako da konzumiranje dijetetskih masti, kao što su puter ili biljna ulja, može poboljšati apsorpciju vitamina K1.

Vrlo brzo se razlaže i izlučuje urinom ili stolicom. Zbog toga, retko dostiže toksične nivoe u telu čak i uz velike unose, što se ponekad može desiti sa drugim rastvorima u mastima.

Suplementi vitamin K  mogu biti u vidu kapsula, tablet ili injekcija.

Za šta je dobar vitamin K1

Vitamin K1 je neophodan za normalnu koagulaciju I funkcioniše kao kofaktor potreban za aktivnost proteina zavisnih od vitamina K. Prilikom posekotina aktivira protein koji telu pomažu da krv zgruša. Akumulira u jetri, srcu i pankreasu. Vitamin K1 doprinosi boljem zdravlju kostiju. Povećan unos ovog vitamina dovodi do smanjenja rizika od razvoja dijabetesa, a primećeni su i pozitivni uticaju na insulinsku rezistenciju.

Bakterije koje se nalaze u crevima mogu sintetizovati vitamin K-1 u vitamin K-2.

Iako većina smernica o ishrani trenutno ne pravi razliku između vitamina K-1 i K-2, možda je najbolje obezbediti telu izvore obe vrste.

Unos i vitamina K-1 i K-2 u ishranu je od suštinskog značaja za idealno opšte zdravlje, a neke namirnice olakšavaju dostizanje dnevnih preporučenih vrednosti.

Većina ljudi koji jedu uravnoteženu ishranu bogatu celim voćem i povrćem sigurno će dobiti dovoljno vitamina K u svojoj ishrani, posebno vitamina K-1. Jedan od najjednostavnijih načina za uključivanje dodatnog vitamina K-1 u ishranu je jesti tamno zeleno, lisnato povrće.

Medicinski izvori:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321586

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557622/