Mediko

Simptomi · April 14, 2023

Tiroidna žlezda simptomi

Tiroidna žlezda je endokrina žlezda koja se nalazi u predelu vrata, ispod grkljana. Proizvodi hormone koji regulišu metabolizam i rast organizma. Glavni hormoni koje luči tiroidna žlezda su tiroksin i trijodtironin, a regulacija njihove proizvodnje se vrši putem hormona koji se luče u hipofizi i hipotalamusu. Tiroidni hormoni su neophodni za normalno funkcionisanje mnogih organa u telu, uključujući srce, mozak, jetru i mišiće. Najčešći poremećaji u funkcionisanju tiroidne su hipotireoza, hipertireoza i gušavost.

Simptomi povezani sa disfunkcijom tiroidne žlezde mogu varirati u zavisnosti od vrste poremećaja.

Hipotireoza je stanje u kom tiroidna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona. Može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući autoimune bolesti kao što je Hašimoto sindrom, hirurško odstranjenje tiroidne žlezde, terapija zračenjem u predelu vrata, kao i neadekvatan unos joda u ishrani.

Simptomi hipotireoze uključuju umor i pospanost, depresiju, povećanje telesne mase, suvu kožu i kosu, zatvor, usporen rad srca, osetljivost na hladnoću, problemi sa koncentracijom i menstrualni poremećaji kod žena. Lečenje obično uključuje nadoknadu hormona štitne žlezde, što se postiže primenom lekova koji sadrže sintetičke tiroidne hormone.  Hipotireoza nije izlečiva, ali pravilno lečenje može pomoći da se smanje simptomi i spreči napredovanje bolesti.

Hipertireoza je stanje u kom tiroidna žlezda proizvodi previše tiroidnih hormona za normalno funkcionisanje organizma. Obično se javlja kao posledica autoimune bolesti u kojoj imunološki sistem proizvodi antitela koja stimulišu tiroidnu žlezdu da proizvodi previše hormona. Drugi uzroci hipertireoze mogu uključivati čvorove u tiroidnoj žlezdi ili upotrebu lekova koji sadrže više joda nego što je potrebno.

Simptomi hipertireoze mogu biti gubitak telesne mase, ubrzan rad srca, nervoza i nemir, umor, povećano znojenje, drhtanje ruku, nesanica, dijareja i osetljivost na toplotu. Lečenje hipertireoze može uključivati lekove koji smanjuju proizvodnju tiroidnih hormona, kao i terapiju jodom ili hirurško odstranjenje tiroidne žlezde u nekim slučajevima. Hipertireoza nije izlečiva, ali pravilno lečenje može pomoći da se smanje simptomi i spreči napredovanje bolesti.

Gušavost ili struma je stanje u kom je tiroidna žlezda uvećana. U užem smislu, gušavost predstavlja uvećanje tiroidne žlezde bez prisustva poremećaja u njenom funkcionisanju. Međutim, u nekim slučajevima, gušavost može biti praćena poremećajima u funkciji tiroidne žlezde.

Simptomi gušavosti su oticanje u predelu vrata, poteškoće pri gutanju ili disanju, promene u glasu, kašalj i osećaj pritiska u predelu vrata. U nekim slučajevima, gušavost može biti praćena simptomima hipotireoze ili hipertireoze, u zavisnosti od uzroka uvećanja žlezde. Lečenje gušavosti zavisi od uzroka. U slučajevima gušavosti uzrokovane nedostatkom joda u ishrani, mogu se primeniti dodaci joda. U slučajevima autoimunih bolesti, lekovi koji moduliraju funkciju tiroidne žlezde mogu se koristiti za regulisanje nivoa tiroidnih hormona. U nekim slučajevima, može biti neophodno hirurško odstranjivanje tiroidne žlezde.