Mediko

Blog · May 5, 2023

Zdrav dorucak

Zdrav doručak


Doručak je obrok koji nas pokreće u novi dan i daje nam energiju za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Međutim, nije svejedno šta jedemo za doručak. Neki ljudi preskaču doručak misleći da će tako izgubiti na težini ili jednostavno nemaju naviku doručkovanja. Međutim, preskakanje doručka može imati negativne posledice na naš organizam. Stoga, ključno je odabrati zdrav doručak koji će nam pružiti potrebnu energiju i hranjive materije za optimalno funkcionisanje tela i uma.

Kada je reč o zdravom doručku, važno je naglasiti da bi on trebalo da bude uravnotežen u smislu hranjivih materija. To znači da bi trebalo da sadrži proteine, vlakna i složene ugljene hidrate, ali i zdrave masti i vitamine i minerale. Evo nekoliko ideja za zdrav doručak:

  • Ovsena kaša sa bobičastim voćem i orašastim plodovima

Ovsena kaša je zdrav izvor ugljenih hidrata, vlakana i proteina. Dodavanjem bobičastog voća i orašastih plodova, dobijate zdrave masti, antioksidante i vitamine. Možete koristiti različite vrste mleka ili jogurta za pripremu ovsene kaše, zavisno od ličnih preferencija.

  • Tost sa avokadom i jajima

Tost od celog zrna hleba sa avokadom i jajima idealan je za doručak sa puno proteina i zdravih masti. Avokado je izvor zdravih masti, vlakana i vitamina, dok jaja pružaju proteine, gvožđe i druge hranjive materije.

  • Grčki jogurt sa svežim bobičastim voćem

Grčki jogurt je odličan izvor proteina i kalcijuma, a dodavanjem svežeg bobičastog voća dobijate i antioksidante i vitamine. Možete dodati i malo meda ili cimeta za slatkasti ukus.

  • Sendvič sa ćuretinom i povrćem

Sendvič od celog zrna hleba sa ćuretinom, povrćem i avokadom je uravnotežen doručak koji sadrži sve potrebne hranjive materije. Ćuretina pruža proteine, dok povrće pruža vlakna i vitamine.

  • Smoothie od voća i povrća

Smoothie od voća i povrća može biti brz i praktičan doručak koji pruža puno hranjivih materija. Možete koristiti različite kombinacije voća i povrća, kao što su banane, bobičasto voće, spanać, kelj, avokado, đumbir i slično. Dodavanjem proteina u prahu, orašastih plodova ili semenki, možete dobiti i veću količinu proteina i zdravih masti.

Zdrav doručak je ključan za naše zdravlje i dobrobit, i ne bi ga trebalo preskakati. Uz nekoliko jednostavnih ideja, možemo lako pripremiti ukusan i hranljiv doručak koji će nam dati potrebnu energiju za početak dana.