Blog · May 8, 2023

Zdrav rucak

Zdrav ručak

Ručak je obrok koji nam može dati potrebnu energiju i hranjive materije za preostali deo dana. Međutim, često se suočavamo sa izazovom izbora hrane koja je zdrava i ukusna u isto vreme. U ovom blog tekstu ćemo vam dati nekoliko saveta kako napraviti zdrav ručak i održati energiju tokom dana.

  • Birajte celovite namirnice

Celovite namirnice su one koje su netaknute ili minimalno obrađene, kao što su integralne žitarice, povrće, voće, orašasti plodovi i semenke. Ove namirnice sadrže puno vlakana, vitamina, minerala i antioksidanasa koji su važni za zdravlje. Takođe, vlakna u celovitim namirnicama će vas duže držati sitima i sprečiti prejedanje.

  • Unosite dovoljno proteina

Proteini su važni za održavanje mišićne mase, ali i za održavanje osećaja sitosti. Birajte izvore proteina koji su niskokalorični, kao što su piletina, riba, jaja, grašak, sočivo i tofu.

  • Izbegavajte prerađenu hranu

Prerađena hrana često sadrži dodate šećere, soli i zasićene masti koje mogu biti štetne za zdravlje. Umesto toga, birajte sveže namirnice i kuvajte sami kod kuće.

  • Pripazite na porcije

Prevelike porcije mogu dovesti do prejedanja i osećaja umora nakon obroka. Pokušajte izabrati manje tanjire i koristite ih za obroke. Takođe, slušajte svoje telo i prestanite jesti kada osetite da ste siti.

  • Dodajte puno povrća i voća

Povrće i voće su bogati antioksidansima, vitaminima i mineralima koji su važni za zdravlje. Uključite ih u svoj ručak svaki dan, bilo kao prilog, salatu ili zdravi snack.

Evo i jednog primera zdravog ručka koji možete primeniti:

Piletina sa smeđom rižom i povrćem (šargarepa, grašak, paprika, brokoli)
Salata od svežeg spanaća, čeri paradajza i avokada
Voće za dezert (na primer, kriške ananasa ili narandže)

Još jedna bitna stvar koju treba da ispoštujete je preporučena dnevna količina unosa vode jer je voda ključna za dobro varenje i celokupno zdravlje.