Blog · February 21, 2023

sagorevanje negovateljice

Kako izdržati kao negovateljica

Uloga negovateljice, koja se ponekad naziva i partnerom za negu, može biti značajna, ali stres i životne promene zbog brige o nekome takođe mogu biti emocionalno iscrpljujući.

Izgaranje negovateljica nastaje kada se negovatelj oseća preopterećenim i počne da se udaljava od svoje uloge, što dovodi do toga da negovatelj više ne brine o sebi ili svom mentalnom zdravlju.

Negovateljica koja doživljava sagorevanje može da se izoluje i da mu nedostaje energije da se brine o svojoj voljenoj osobi. Znanje kako da prepoznate sagorevanje može vam pomoći da ga sprečite i lečite.

Pre sagorevanja dolazi naprezanje partnera za negu – kada partneru za negu počinje manjkati empatija prema svojoj voljenoj osobi. Partner za negu koji je pogođen emocionalnom iscrpljenošću i frustracijom počinje da gubi saosećanje prema svojoj voljenoj osobi. Naprezanje dovodi do sagorevanja.

I negovatejica i osoba o kojoj se brinete pate kada je negovateljica izložena naporima. Socijalni radnik ili lekar često može pomoći u identifikaciji naprezanja partnera za negu i predložiti vam strategije koje će vam pomoći da se oporavite.

Ako naprezanje partnera za negu počne da napreduje do sagorevanja, odvojite minut da identifikujete šta doživljavate. Počnite da pravite plan za samopomoć ako to već niste učinili. Važno je razmisliti o tome kako ćete vežbati i odvojiti vreme za brigu o sebi, istovremeno brinući o svojoj voljenoj osobi.

Znaci sagorevanja negovatelja


Postoji više načina za merenje i identifikaciju sagorevanja. Od suštinskog je značaja prvo da prepoznate da doživljavate sagorevanje, jer onda možete preći na lečenje.

Znaci sagorevanja uključuju:

• Umor
• Bes
• Povlačenje
• Bolovi
• Kognitivne promene

Nisam ni shvatila da sam izgorela. Moja ćerka mi je rekla, a kada sam je pitala zašto je rekla da govorim stvari kao što su: „Znam da ne bi trebalo odmah da budem toliko frustrirana s njim i želim da se promenim, ali ne znam kako“ ili „Ja Znam da preuzimam previše i treba mi pomoć, ali jednostavno ne znam šta da radim.“ – Marlen, partner za negu svog supružnika koji živi sa Parkinsonovom bolešću.

Odredite svoje potrebe


Ne možete sipati iz prazne šolje. Normalno je da osećate stres i krivicu kada dajete prioritet svojim potrebama kao partner za negu. Morate sebi dati vremena i odmora da se popunite.

Evo predloga koji će vam pomoći da pronađete energiju za brigu o sebi:

• Pitajte porodicu i prijatelje za podršku
• Idite na terapiju dosledno
• Radite sa socijalnim radnikom koji može dati preporuke
• Potražite negu za predah
• Istražite opcije podrške za negu kod kuće.

Nega za predah može biti izvodljiva opcija. Može se kretati od nekoliko sati do dužeg i može se postići na različite načine. Nega za predah izgleda drugačije za svakoga u zavisnosti od finansijske situacije i individualnih potreba. Ustanove često nude pakete nege za predah koji vam pružaju mesto za boravak voljene osobe ako vam treba vremena za sebe. Ovo je obično privatna plata i neće biti opcija za sve. Ako su finansije teske, razmislite o tome da zamolite voljene osobe da se ulože u vaš „fond za predah“ za bilo koji praznik koji slavite kada se razmjenjuju pokloni.

Takođe možete istražiti podršku za negu kod kuće, obično na kraće periode. Dovođenje profesionalca može biti skupa opcija koja nije dostupna svima. Ponekad je besplatna ili jeftina nega kod kuće dostupna preko vaših lokalnih regionalnih agencija za starenje.

Ako ne možete da nađete pristupačnu ili besplatnu pomoć, razmislite da li postoji neko u vašem životu ko može da uđe kao partner za sekundarnu negu — član porodice ili blizak prijatelj.

Pitati za pomoć


Budite iskreni prema svojim potrebama; u redu je i zdravo tražiti pomoć. Zapamtite da samo zato što vam je potrebna pomoć ne znači da ste neuspešni kao partner za negu. Ne morate sve sami; briga je timski sport. Najbolji način da sprečite sagorevanje negovatelja je da imate zajednicu podrške.

Uzmi minut za sebe


Da li doživljavate naprezanje ili sagorevanje? Ako jeste, izgovorite nešto od svog stresa naglas. Zatim odvojite nekoliko minuta da razmislite o tome koju jednostavnu aktivnost samopomoći možete da primenite danas, kao što je brza šetnja ili dva minuta fokusirana na disanje.