Mediko

Dijete · February 21, 2023

smrsati za 1 dan

Kako smršati za 1 dan?

Da li zaista verujete da postoji čarobna formula, pomoću koje možete smršati za samo jedan dan? 

Pravi odgovor na pitanje kako smršati nalazi se u nekoliko naučnih disciplina. Mi ćemo se potruditi da vam, ukratko, objasnimo, zbog čega je 21 dan optimalan period, u kojem možete da vidite izvesne promene. One su rezultat zdravijih stilova života, motivacije, podrške drugih, i ostaju vaš trajni zalog za dobro raspoloženje i zadovoljstvo sobom.

Vidite, dakle, da akcenat stavljamo na trajnost

Na počeku puta, na kojem ste odlučili da se oslobodite suvišnih kilograma, nije dobro da ciljeve postavite suviše ambiciozno. Veoma brzo, realnost će vas uveriti da tako ne možete uspeti. 

Ali, potrebno je i da vidite jasan rezultat u doglednom vremenu, kako biste bili motivisani da nastavite. Zbog toga je potrebno stručno vođenje, precizan plan, pomoć i praćenje u neizvesnim situacijama. 

Promene za 21 dan, i nakon toga

Svaka osoba koja želi da smrša ima unikatnu kombinaciju fizičkih karakteristika, zdravstvenog statusa, psihičkih osobina, navika… Uzmimo podatke za prosek, uz ogradu vezanu za napred navedeno.

Posle prve nedelje ozbiljnog i stručno vođenog programa, većina ljudi počinje da opaža promene. Način ishrane, hidratacija, vežbanje… čini da se osećate “lakše” i bolje. Samouverenost i želja da se nastavi program raste, a na vagi se mogu, kod nekih, videti i konkretne promene. 

Posle druge nedelje ćete biti potpuno uvereni da vam je bolje. Vežbanje će vam predstavljati manji napor. Na garderobi ćete osetiti da postaje komotnija, što znači da se promene stvarno događaju.

Treća nedelja je, sa našeg stanovišta, najvažnija. U jednom trenutku će bam biti potpuno jasno da ste uspeli. Telo vas “sluša”, vi ste preuzeli kontrolu i dokazali sebi da je izgubiti kilograme moguće. 

U narednih par nedelja, vi treba samo da održavate kao rutinske nove navike koje ste stekli. Možete dozirati napore, ali bez odustajanja, i tako kontrolisati broj kilograma koje želite da izgubite. Možete slobodno da suzite pentalone, šorts, suknju… ili poklonite sebi nešto novo i “po meri”. 

Počnite na vreme

Suvišne kilograme, zaključimo, ne možete izgubiti za jedan dan, ali za nekoliko nedelja možete. Zato je najvažnije započeti program na vreme. Brzo mršavljenje izgladnjivanjem i veoma intenzivnim vežbama, desetak dana pred priliku u kojoj želite da izgledate bolje, može imati i negativne posledice.

Naglo smanjenje unosa kalorija, bez stručne kontrole, negativno utiče na metabolizam. Može se dogoditi disbalans elektrolita, nedostatak proteina, minerala, vitamina, čak i nesreće zbog pada šećera u krvi. Ozbiljni programi mršavljenje podrazumevaju dodavanje suplemenata u individualno doziranim vrstama i obimu, uvođenje dovoljnih količina tečnosti, brigu o čitavom organizmu. Svi sistemi, od organa za varenje do kože i kose, trpe pogubne efekte brzih dijeta, u kojima se osobe same, bez dovoljno znanja, upuštaju u instant poduhvate. 

Jedan od najčešćih rezultata loše vođenih programa mršavljenja je veoma dobro poznat. Zbog poremećaja u metabolizmu, ali i pratećih psihičkih problema, osoba koja je brzo smršala još brže vraća kilograme, dostižući i veću težinu od početne. 

Dozvolite da vas ocene i procene

Individualni pristup u programu gubljenja kilograma znači da dozvolite da vam savet daju stručnjaci sa znanjem, i iskustvom. Kakvi će rezultati biti, zavisi od više faktora. Navedimo samo neke.

Ako vaš indeks telesne mase sasvim malo odstupa od idealnog, promene koje želite će biti sporije, jer je organizam veoma blizu ravnoteže. Ukoliko spadate u gojazne osobe, promene će obično brže, posebno u prvim nedeljama. 

Tip dijete, odnosno ograničavanja unosa suvišnih kalorija, takođe dovodi do različitih rezultata. Zdrava i balansirana ishrana u budućnosti mora da bude vaš imperativ, kao i zdravo telo. Izvesne dijete o kojima se dosta piše u medijima će dovesti do brzog gubljenja kilograma zbog izbacivanja tečnosti, a nezdrave masne naslage će ostati tu gde jesu.      

Težina izmerena preciznom vagom varira često, čak i tokom jednog dana. Poslušajte savete vezane za učestalost merenja i nemojte se obeshrabriti ako u nekom trenutku ne vidite ono što želite i očekujete.

Neke osobe već posle par dana osete promenu. Drugima je potrebno par nedelja. Neki će prvo opaziti promenu na licu, kod drugih će okolina, pre njih samih, primetiti da su smršali. Neke osobe će promeniti broj garderobe u željenom smeru, ali ima i onih kod kojih će se drugačije rasporediti težina. Ciljevi mogu da budu mišićave ruke, smanjenje sala na stomaku, redukovanje obima butina… U zavisnosti od dela tela koji želite da korigujete daju se saveti vezani za ishranu i vežbanje, predviđa očekivana brzina promena.       

Imajte u vidu da čak i genetika ima uticaja na rezultate.  

Da ponovimo zaključak sa početka teksta. 

Ne, ne možete smršati za jedan dan. Ali ako počnete na vreme, uz dobar program, za 21 dan ćete imati vidljive rezultate i nove zdrave navike, koje će vam omogućiti da trajno kontrolišete svoju telesnu težinu.