Mediko

Blog / Događaji / News · March 19, 2021

kongres kardiologa

Kongres Evropskog kardiološkog društva u aprilu 2021.

Najnovija istraživanja u prevenciji srčanih bolesti biće prezentovana na ESC Preventive Cardiologi 2021, internetskom naučnom kongresu Evropskog kardiološkog društva (ESC). Godišnji kongres Evropskog udruženja za preventivnu kardiologiju (EAPC), ogranka ESC-a, održava se od 15. do 17. aprila onlajn. Nekoliko kardiologa iz Beograda će pratiti ovaj kongles, takođe.

Monitori aktivnosti na telefonima, narukvicama, prstenovima i majicama mogu pokrenuti društvo – ali koje su tehnologije najbolji motivator? Dr Nicolle Kraenkel, kopredsedavajuća kongresa, rekla je: „Fizičkom aktivnošću treba se baviti svaki dan, umesto da se malo krećete tokom nedelje i da tokom vikenda idete na duge staze. Nosivi elementi mogu pomoći korisnicima da prate svakodnevno kretanje, ali uređaji se razlikuju u svojoj tačnosti i korisnosti za različite aktivnosti. Čućemo najsavremenije iskustvo i razgovaraćemo o potencijalnim rešenjima “.

Detinjstvo je dobro vreme za usvajanje zdravih životnih navika koje će trajati ceo život. Doktor Kraenkel kaže: „Namenska sesija će istražiti da li je najbolje prvo se fokusirati na telesnu težinu ili ne. Takođe, koji je najefikasniji način da decu naučite kako da vode računa o sopstvenom zdravlju – da li je škola najbolje okruženje? A kako se digitalna tehnologija može koristiti za dosezanje mlade publike? “

Optimalna dijeta za kardiovaskularno zdravlje je kontroverzna. Sesija „Osnovni sastojci ishrane“ nadilazi kalorije, masnoće, ugljene hidrate i sol, i upušta se u savremene teme. Da li su zdravstvene koristi od posta, veganstva i paleo (pećinskog čoveka) dijete samo mit ili su zasnovane na nauci? Da li vino, čokoladu i kafu treba smatrati zabranjenom radošću? Profesor Abreu izjavljuje: „Na sva ova pitanja utiču kultura, religija, godine itd. Takođe ćemo razgovarati o tome kako stvoriti zdravu prehrambenu sredinu i priuštivost hranljive hrane za grupe sa nižim prihodima.

Biće istaknuti ažurni naučni dokazi o elektronskim cigaretama, uključujući efekte na kardiovaskularnu i respiratornu funkciju, prevalenciju upotrebe i zakone. Doktor Kraenkel je rekla: „Razgovaraćemo o ciljanju adolescenata da se bave vapingom i šta je postalo obećanje da će e-cigarete olakšati odvikavanje od pušenja“.

Takođe na dnevnom redu: savremeni podaci o tome kako se srčana bolest i rak ukrštaju, uloga vežbanja u sprečavanju srčanih neželjenih efekata lečenja karcinoma i upravljanje kardiovaskularnim bolestima kod pacijenata sa rakom i preživelih. Plus: genetsko testiranje za procenu individualnog kardiovaskularnog rizika, vođenje načina života i odabir lečenja – kako to deluje i da li je to za sve?