Mediko

Blog · March 24, 2023

Vitamini za pse

Vitamini za pse

Vitamini su važni za zdravlje pasa i pomažu u održavanju imunog sistema, metabolizma i opšteg zdravlja. Međutim, važno je zapamtiti da psima nisu uvek potrebni vitaminski dodaci ako primaju uravnoteženu ishranu.

Hrana za pse često sadrži sve potrebne vitamine i minerale u pravim razmerama. Ako psa hranite kvalitetnom hranom, nema potrebe za dodatnim vitaminskim dodacima.

Međutim, neki psi mogu imati specifične potrebe koje se ne mogu zadovoljiti ishranom, što znači da dodatni vitamini mogu biti korisni.

Pošto su multivitaminski suplementi za pse lako dostupni na tržištu, ne možemo a da se ne zapitamo kako će ovi dodaci činiti čuda za naše pse. Uz niz opcija za nas, izuzetno nam je lako da budemo preplavljeni svim etiketama i garancijama koje ovi multivitaminski brendovi mogu da ponude.

Šta je multivitamin za pse?

Multivitamini za pse su preparati vitamina, minerala i nutritivnih elemenata koji služe kao dodatak ishrani za vašu bebu. Multivitaminski suplementi su dostupni u obliku kapsula, tableta, žvakanja, poslastica, tečnosti, praha ili formulacija za injekcije.

Šta tražiti u multivitaminskom dodatku?

Vitamin A – Vitamin A je odgovoran za pružanje dobrog vida, rasta, pravilnog imuniteta i ćelijske funkcije vašeg psa.

B vitamini – Vitamini B (tiamin, riboflavin, vitamin B6, pantotenska kiselina, folne kiseline) su važna grupa vitamina koji igraju vitalnu ulogu u pružanju optimalnog zdravlja vašem psu. Vitamini B pomažu u regulisanju energije i metabolizma, olakšavaju funkcije enzima i nervnog sistema i odgovorni su za aktivaciju gena i hormona.

Vitamin C – Vitamin C, esencijalni antioksidans, pomaže vašem psu da se bori protiv slobodnih radikala koji mu mogu naštetiti. Vitamin C takođe ima antiinflamatorna svojstva koja pomažu u usporavanju kognitivnog starenja i smanjenju upale.

Vitamin D – Takođe poznat kao vitamin sunca, vitamin D može pomoći vašem psu da održi minerale u ravnoteži za zdrave mišiće i rast kostiju.

Vitamin E – Neophodan je za odbranu vašeg psa jer pomaže u funkciji ćelija i metabolizmu masti.

Pseći multivitamini nude mnogo prednosti. Samo moramo da znamo šta im tačno dajemo i gde to dobijamo, kako bismo bili sigurni da dobijaju najbolju optimalnu ishranu za zdraviji i srećniji život.

Medicinski izvori:

https://petparentsbrand.com/blogs/wellness/what-should-be-in-a-dogs-multivitamins