Simptomi · February 9, 2023

sindrom peckanja jezika

Peckanje jezika kao simptom

Simptom peckanja jezika je medicinski termin za stalno (hronično) ili ponavljajuće pečenje u ustima bez očiglednog uzroka. Ova nelagodnost može uticati na jezik, desni, usne, unutrašnjost vaših obraza, krov usta (nepce) ili široko rasprostranjena područja celih usta. Pečenje može biti jako, kao da ste opekli usta.

Sindrom sagorevanja usta se obično pojavljuje iznenada, ali se može postepeno razvijati tokom vremena. Nažalost, konkretan uzrok se često ne može utvrditi. Iako to čini lečenje izazovnijim, bliska saradnja sa vašim zdravstvenim timom može vam pomoći da smanjite simptome.

Uzroci peckanja jezika

Uzrok sindroma pečenja u ustima može se klasifikovati kao primarni ili sekundarni.

Sindrom primarnog pečenja u ustima

Kada se ne mogu identifikovati nikakve kliničke ili laboratorijske abnormalnosti, stanje se naziva primarni ili idiopatski sindrom pečenja u ustima. Neka istraživanja sugerišu da je sindrom primarnog pečenja u ustima povezan sa problemima sa ukusom i senzornim nervima perifernog ili centralnog nervnog sistema.

Sekundarni sindrom sagorevanja usta

Ponekad je sindrom pečenja u ustima uzrokovan osnovnim zdravstvenim stanjem. U ovim slučajevima, to se zove sekundarni sindrom pečenja usta.

Osnovni problemi koji mogu biti povezani sa sekundarnim sindromom pečenja u ustima uključuju:

Suva usta (kserostomija), koju mogu izazvati različiti lekovi, zdravstveni problemi, problemi sa funkcijom pljuvačne žlezde ili neželjeni efekti lečenja karcinoma
Druga oralna stanja, kao što je gljivična infekcija usta (oralni drozd), inflamatorno stanje koje se zove oralni lihen planus ili stanje koje se zove geografski jezik koje jeziku daje izgled kao mapu
Nedostaci u ishrani, kao što su nedostatak gvožđa, cinka, folata (vitamin B-9), tiamina (vitamin B-1), riboflavina (vitamin B-2), piridoksina (vitamin B-6) i kobalamina (vitamin B-12)
Alergije ili reakcije na hranu, arome za hranu, druge aditive za hranu, mirise, boje ili stomatološke supstance
Refluks želudačne kiseline (gastroezofagealna refluksna bolest ili GERB) koja ulazi u usta iz stomaka
Određeni lekovi, posebno lekovi za visok krvni pritisak
Oralne navike, kao što su guranje jezika, grizenje vrha jezika i škrgutanje zubima (bruksizam)
Endokrini poremećaji, kao što su dijabetes ili neaktivna štitna žlezda (hipotireoza)
Prekomerna iritacija usta, koja može biti rezultat preteranog četkanja jezika, upotrebe abrazivnih pasta za zube, prekomerne upotrebe vodica za ispiranje usta ili previše kiselih pića
Psihološki faktori, kao što su anksioznost, depresija ili stres
Nošenje proteza, čak i ako se ne uklapaju dobro i izazivaju iritaciju, generalno ne izaziva sindrom pečenja u ustima, ali proteze mogu pogoršati simptome.